Press

(Click on photos to download)

photos: Elias GammelgårdBIOGRAPHY

Daniel Fjellström (f. 1983), uppväxt i Härnösand och bor i Lund, är verksam som tonsättare och arrangör. Han studerade arrangering och komposition vid Musikhögskolan i Malmö samt vid Royal College of Music i London.


Fjellströms musik har framförts av ensembler som Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Eric Ericssons Kammarkör, BBC Singers, Dalasinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta, Malmö Opera, Wermland Operas Orkester m.fl.


Framstående verk är operorna "Det går an" och "Tusen och en natt", båda kritikerrosade publiksuccéer.


"Det går an", efter Carl Jonas Love Almqvists roman med libretto av Maria Sundqvist var en beställning från Stiftelsen Läckö slott och Operaverkstan i Malmö och hade premiär i juli 2016 på Läckö slott. Den spelades även på Kulturen i Lund i augusti 2016.

"Tusen och en natt", med libretto av Vanja Hamidi Isacson var en beställning från Operaverkstan, Malmö Opera och hade premiär i december 2013 på Malmö Operas stora scen. Föreställningen återuppsattes med nypremiär i december 2015 och nominerades till bästa opera i "Young Audiences Music Award" 2016.


Tredje operan, kammaroperan "Kom inte hit!" med libretto av Vanja Hamidi Isacson var en beställning från operakompaniet Man Must Sing och hade premiär på Atalante i Göteborg i oktober 2018 och spelades på Göteborgsoperans Skövdescen i november samma år.


Övrig musik för scen är bl.a. föreställningen ”Drömmarnas väg” (Teater JaLaDa, Malmö, 2015) och "En julsaga" (Smålands Musik & Teater, 2011).


Som vokaltonsättare har Fjellström utmärkt sig bl.a. i projektet "Rösträtt" (2012) där han tonsatte förskolebarns texter, och mässan "Mångfaldens bord" (2014) med text av Victoria Rudebark som sändes i Sveriges Television. Övrig vokalmusik är bl.a. "Gryningen" (2018) och "Nordisk vår" (2015), för blandad kör, båda till texter av Edith Södergran.


2012 vann Fjellström Uppsala Tonsättartävling med ”Quiet arcs/Pulsating surfaces” för orkester, med juryns motivering “I vibrerande bågar bygger tonsättaren en musik med skönhet, kärvhet och framförallt stor klangfullhet.” Verket uruppfördes av Uppsala Kammarorkester den 10 maj 2012 i Uppsala Konsert & Kongress och har sedan dess framförts av flera svenska orkestrar och även internationellt.


Övriga priser och utmärkelser inkluderar stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, Crafoordska Stiftelsen samt Malmö stads kulturstipendium för konstnärlig utveckling.

Fjellström var 2012 års mottagare av Rosenborg-Gehrmans stipendium till ung tonsättare i början av sin karriär med motiveringen ”Daniel Fjellströms musik imponerar, berör och kvalar in i allt större sammanhang. Hans starka stilkänsla, utsökta instrumentation, intuitiva formkänsla och naturliga musikalitet bäddar för stigande framgångar bland ledande orkestrar i en just påbörjad karriär.”


Fjellström är medlem i svenska tonsättares internationella musikbyrå (STIM), svenska artisters

och musikers intresseorganisation (SAMI) samt invald medlem i föreningen svenska tonsättare (FST).


Utbildning

2007-2011

Studier i arrangering och komposition vid Musikhögskolan i Malmö för bl.a. professor Rolf Martinsson, professor Luca Francesconi, Håkan Andersson och Hans Gefors. Höstterminen 2010 studier i komposition vid Royal College of Music i London.

2003-2006

Studier vid musikerutbildningen, Musikhögskolan i Malmö med huvudinstrument cello för bl.a. Hege Waldeland och Stanimir Todorov.

2002-2003

Kapellsbergs Musikskola, Musiklinjen vid Härnösands Folkhögskola. Huvudinstrument cello.

1999-2002

Naturvetenskapliga Programmet, Härnösands Gymnasium.


Stipendier i urval

2015 Konstnärsnämndens arbetsstipendium

2015 Sten Bromans tonsättarstipendium

2014 Malmö stads kulturstipendium för konstnärlig utveckling

2012 Rosenborg-Gehrmans stipendium till ung tonsättare

2011 Kungliga Musikaliska Akademien

2010 Crafoordska Stiftelsen

2010 Anders Sandrews Stiftelse

2008 Helge Ax:son Johnsons Stiftelse


Övrigt

1:a pris i Uppsala Tonsättartävling 2012 med ”Quiet arcs/Pulsating surfaces” för orkester

2:a pris i Red Note Composition Competition 2015 med ”Quiet arcs/Pulsating surfaces” för orkester

Nominering "bästa opera" i "Young Audiences Music Award" 2016 med "Tusen och en natt"


CONTACT ME


+46 706 567 232

daniel.fjellstrom (at) gmail.com

Scores published by:

Copyright 2019

@ All Rights Reserved